Sibel Arslan
Köşe Yazarı
Sibel Arslan
 

Ekonomiye Genel Bir Bakış

Değerli Okuyucularım  Ekonomimizin durumu ve olası seyrine dair sorularınıza elimden gelen en doğru ve kapsamlı yanıtları vermeye çalışacağım. Mevcut Durumu değerlendirelim; Zorluklar:Temmuz ayının zorlu geçeceği tahmin ediliyor. Çek yazılmaları ve konkordato ilanları yüksek seyredebilir. Bu durumun çeşitli nedenleri var, bunların en başında küresel ekonomik yavaşlama, enflasyon, artan faiz oranları ve döviz kurlarının dalgalanması geliyor. İyileşme Beklentisi:  Temmuz sonrası yavaş da olsa bir iyileşme süreci başlayabilecek. Ancak bunun kademeli bir iyileşme olması bekleniyor ve ekonominin eski haline dönmesi zaman alacak. Faiz Oranları: Faiz oranlarında bir düşüş beklentisi bulunuyor. Bu düşüş, ekonomiyi canlandırmak ve yatırımları teşvik etmek için atılan adımların bir sonucu olabilir. Döviz Kuru: Dolar kuru 40-41 TL bandında bir seyir izleyecek diye tahmin ediliyor. Ancak döviz kurlarındaki hareketlilik devam edebilir, bu nedenle ekonomide bir istikrar ortamının oluşması için daha uzun bir süreye ihtiyaç duyulabilir. Uzun Vadeli Beklentileri Su Şekildec anlatalım, 2025-2026: yillarinda  2025'in ortalarından itibaren ekonomik aktivitede kademeli bir iyileşme bekleniyor. 2026 yılında ise ekonominin çok daha güçlü bir performans gösterebileceği öngörülüyor. Bu iyileşmenin nedenleri arasında küresel ekonomideki toparlanma, yatırımların artması ve yapısal reformların etkileri sayılabilir. G20 Zirvesi: G20 zirvesinde Çin yerine Hindistan'ın "dünyanın fabrikası" ilan edilmesi navlun fiyatlarında bir düşüşe ve Türkiye'nin daha rekabetçi hale gelmesine yol açabilir. Bu da Türkiye'nin ihracatını artırmasına ve ekonomisini büyütmesine yardımcı olur. Genel Değerlendirme Yapacak olursak ; Türkiye ekonomisi zor bir dönem geçiriyor. Ancak önümüzdeki aylarda ve yıllarda toparlanma olanakları mevcut. Bu toparlanmayı hızlandırmak için hükümetin ve özel sektörün el birliği ile çalışması ve gerekli reformları hayata geçirmesi gerekiyor. Küçük Yatırımcılara Tavsiyeler: * Altın ve değerli madenlere yatırım yapılabilir. Bu yatırımlar enflasyona karşı korunma sağlayabilir. * Stok piyasasına uzun vadeli yatırım yapılabilir. Ancak yatırım yaparken dikkatli seçimler yapmak ve riski olabildiğince azaltmak gerekiyor. * Emlak piyasası da değerlendirilebilir. Ancak şu an için emlak piyasasının çok yüksek olduğu ve bir düzeltme yaşayabileceği öngörülüyor.  *Önemli Uyarılar:* * Burada sunulan bilgiler yalnızca genel bir değerlendirme niteliğindedir ve yatırım tavsiyesi olarak kabul edilmemelidir. Yatırım kararı almadan önce mutlaka kendi araştırmanızı yapmalı ve bir finans uzmanına danışmalısınız. * Geleceğe yönelik öngörüler, belirsizliklere tabidir ve çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle, burada verilen tahminlerin tam olarak gerçekleşmemesi mümkündür.  Saygılarımla Sibel Arslan  Ekonomist /Mali Analist
Ekleme Tarihi: 27 Haziran 2024 - Perşembe

Ekonomiye Genel Bir Bakış

Değerli Okuyucularım 

Ekonomimizin durumu ve olası seyrine dair sorularınıza elimden gelen en doğru ve kapsamlı yanıtları vermeye çalışacağım.

Mevcut Durumu değerlendirelim;

Zorluklar:Temmuz ayının zorlu geçeceği tahmin ediliyor. Çek yazılmaları ve konkordato ilanları yüksek seyredebilir. Bu durumun çeşitli nedenleri var, bunların en başında küresel ekonomik yavaşlama, enflasyon, artan faiz oranları ve döviz kurlarının dalgalanması geliyor.

İyileşme Beklentisi:  Temmuz sonrası yavaş da olsa bir iyileşme süreci başlayabilecek. Ancak bunun kademeli bir iyileşme olması bekleniyor ve ekonominin eski haline dönmesi zaman alacak.

Faiz Oranları:

Faiz oranlarında bir düşüş beklentisi bulunuyor. Bu düşüş, ekonomiyi canlandırmak ve yatırımları teşvik etmek için atılan adımların bir sonucu olabilir.

Döviz Kuru:

Dolar kuru 40-41 TL bandında bir seyir izleyecek diye tahmin ediliyor. Ancak döviz kurlarındaki hareketlilik devam edebilir, bu nedenle ekonomide bir istikrar ortamının oluşması için daha uzun bir süreye ihtiyaç duyulabilir.

Uzun Vadeli Beklentileri Su Şekildec anlatalım,

2025-2026: yillarinda 

2025'in ortalarından itibaren ekonomik aktivitede kademeli bir iyileşme bekleniyor. 2026 yılında ise ekonominin çok daha güçlü bir performans gösterebileceği öngörülüyor. Bu iyileşmenin nedenleri arasında küresel ekonomideki toparlanma, yatırımların artması ve yapısal reformların etkileri sayılabilir.

G20 Zirvesi:

G20 zirvesinde Çin yerine Hindistan'ın "dünyanın fabrikası" ilan edilmesi navlun fiyatlarında bir düşüşe ve Türkiye'nin daha rekabetçi hale gelmesine yol açabilir. Bu da Türkiye'nin ihracatını artırmasına ve ekonomisini büyütmesine yardımcı olur.

Genel Değerlendirme Yapacak olursak ;

Türkiye ekonomisi zor bir dönem geçiriyor. Ancak önümüzdeki aylarda ve yıllarda toparlanma olanakları mevcut. Bu toparlanmayı hızlandırmak için hükümetin ve özel sektörün el birliği ile çalışması ve gerekli reformları hayata geçirmesi gerekiyor.

Küçük Yatırımcılara Tavsiyeler:

* Altın ve değerli madenlere yatırım yapılabilir. Bu yatırımlar enflasyona karşı korunma sağlayabilir.

* Stok piyasasına uzun vadeli yatırım yapılabilir. Ancak yatırım yaparken dikkatli seçimler yapmak ve riski olabildiğince azaltmak gerekiyor.

* Emlak piyasası da değerlendirilebilir. Ancak şu an için emlak piyasasının çok yüksek olduğu ve bir düzeltme yaşayabileceği öngörülüyor. 

*Önemli Uyarılar:*

* Burada sunulan bilgiler yalnızca genel bir değerlendirme niteliğindedir ve yatırım tavsiyesi olarak kabul edilmemelidir. Yatırım kararı almadan önce mutlaka kendi araştırmanızı yapmalı ve bir finans uzmanına danışmalısınız.

* Geleceğe yönelik öngörüler, belirsizliklere tabidir ve çeşitli faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle, burada verilen tahminlerin tam olarak gerçekleşmemesi mümkündür. 

Saygılarımla

Sibel Arslan 
Ekonomist /Mali Analist

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve trabzonhabermerkezi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.