Afrikalı liderler, Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması için barış turuna çıktı. Heyetin 10 maddelik barış teklifini dinledikten sonra söz alan Rusya lideri Vladimir Putin, Kiev’in müzakereleri reddetiğini öne sürdü. Putin, liderlere geçen yıl Türkiye’de masaya gelen barış anlaşması taslağını da gösterdi.
Her zaman söylediğimiz gibi, Rusya’nın Ukrayna’ya acımasızca saldırması yanlıştı.
Lakin, burada üstüne basmamız gereken durum da şu: amerika, vakti zamanında Rusya Ukrayna’ya ait nükleer füzelerin kendisine iade edilmesini istediğinde, Ukrayna’ya baskı yaptı ve “garantör devlet” sıfatıyla bu füzeleri ruslara verdirtti. Şayet bunu yapmamış olsaydı bugün Ukrayna’nın da elinde nükleer güç olacaktı ve Rusya Ukrayna’ya saldıramayacaktı.
amerika’nın Ukrayna’yı önce güçsüz bırakması… sonra da “seni koruyacağız nato’ya gir” diyerek nato ve amerika askeri gücünü Rusya’nın dibine yerleştirmeye kalkışması tabii ki Rusya’yı çıldırttı.
Dünya’nın en büyük toprak parçasına sahip devleti olan Rusya’nın Ukrayna topraklarına ihtiyacı var mı?
Sadece stratejik olarak var!
SAVAŞI ÇIKARAN AMERİKA VE İNGİLTERE!
Rusya’yı sinirlendiren şey amerika’nın Ukrayna topraklarına yani, Moskova’nın dibine askeri gücünü nato üyeliği sayesinde yerleştirme girişimiydi.
Şu an amerika’nın istediği oldu. Rusya Ukrayna’ya saldırdı ve işgal etti. amerika başkanı bidon’un oğlu da dahil amerikan silah şirketleri Ukrayna’ya silahlar satarak zenginliklerini arttırıyorlar, Ukrayna’yı da ekonomik olarak çökertiyorlar.
amerika sadece kendi menfaatine yarayan planları uygular. Ne Ukrayna ne Avrupa amerika için önemli değil.
Rusya ise bu saldırıdan dolayı iflasın eşiğine geldi. Zaten kötü durumda olan rus ekonomisi daha da köşeye sıkıştı.
İngiltere son dönemde Dünya siyasetinde azalan etkisini arttırdı, silah satışından büyük para elde etti ve Avrupa’nın güvenliği için önemli olduğunu müttefiklerine göstererek itibar kazandı.
APTALLIKLARININ CEZASINI ÇEKİYORLAR
Şayet Rusya ve Ukrayna savaş başlamadan önce Türkiye’yi dinleseydi; Türk devlet başkanı Tayyip Erdoğan’ın söylediklerine, uyarılarına dikkat etseydiler bu savaş çıkmadan bitebilirdi gerginlik.
Emperyalist avrupa ve amerika ve israil bu savaşı çıkartmaya uğraşırken tek ciddi engellemeye çalışan ülke Türkiye idi.
Türkiye Kırım’ın rusya tarafından işgal edildiği günden beri bunu tanımadığını söylüyordu. Öte yandan da Ukrayna’nın amerikanın ileri karakolu haline dönüştürülme çabalarına da karşı çıkıyordu.
Kaç defa amerikanın nato ile Karadeniz’deki askeri girişimine engel oldu Türkiye! Rusya devlet başkanı Putin de bunu gördüğü için Rusya’nın menfaatlerini, güvenliğini koruyan Tayyip Erdoğan idaresindeki Türkiye’ye sıcak bakıyordu.
Gerçekten bu savaşı Türkiye engelleyebilirdi; lakin hem Rusyalı hem de Ukraynalı yöneticiler bizi dinlemek yerine amerika ve ingiltere’nin kışkırtmalarına kandılar.
HAKEM TAYİN EDİLSİN!
Çözüm çok basit aslında: Rusya işgal ettiği topraklardan ve Kırım’dan çekilmeli, Ukrayna da nato üyeliğinden sonsuza kadar vaz geçmeli ve topraklarında amerikan ve Avrupa askeri güçlerini yerleştirmeme sözü vermeli.
Rusya’nın da kabul edeceği bir uluslararası güç Ukrayna’ya garantör ilan edilebilir.
Tabii ki iş bu safhaya geldikten, Ukrayna adeta harabeye döndükten sonra tazminat gibi başka bazı şartlar da Rusya tarafından kabul edilmek zorunda.
Dün olduğu gibi bugün de iyi ilişkilerimiz olan Rusya ve Ukrayna’nın savaşmasını istemiyoruz.
Ukrayna ve Rusya şayet Türkiye’yi hakem tayin eder ve başka hiçbir devlete “barış masasında” yer vermezlerse aynı “tahıl koridoru” meselesinde olduğu gibi Türkiye barış için iki ülkeyi ikna edebilir!
TÜRKİYE’NİN GÜCÜ RUSYA’NIN İŞİNE YARAR; RUSYA’NIN GÜCÜ DE TÜRKİYE’YE YARAR
Türkiye’nin, amerikan ve nato emellerine gerek Karadeniz’de gerekse Akdeniz’de karşı çıkması Rusya açısından büyük öneme haiz.
Son on yılda Rusya’nın kuşatılma ve sıkıştırılma politikalarına engel olan Türkiye, bir bakımdan Rusya’nın güvenliğini de sağlıyor.
Öte yandan, Türkiye’nin Azerbaycan, Suriye, Libya, İran sorunlarında Rusya’nın Türkiye’nin isteklerini yerine getirmesi de Türkiye açısından büyük öneme sahip. Bu meselelerimizin çözümünde amerika ile nato ile anlaşmamız ve birlikte hareket etmemiz mümkün değil.
Yani, karşılıklı menfaatlerin söz konusu olduğu bir durum var bu iki ülke zaviyesinden.
Mesela, Suriye sorununu iki ülke çözecekse bu iki ülke Rusya ve Türkiye’den başkası olamaz.
Rusya’nın Lazkiye’deki askeri deniz üssü’nün güvenliğini sağlayacak konuma gelirsek, esed rejiminin iktidarda kalmasına gerek olmadan halledebiliriz Rusya açısından kritik öneme sahip olan bu liman üs sorununu. Öte yandan amerika ile asla Suriye üzerindeki güvenlik sorunumuzu çözemeyiz. israil’in arzı mevud hayallerinin olduğu bu topraklarda terörist bir devletçik kurdurmadan rahat etmeyecek amerika.
Daha önceki yazım “İran neden başımıza bela olmaya çalışıyor” başlıklı yazımda da bahsettiğim gibi, karmaşık bazı sorunlarımızı Rusya ile anlaşarak aşabiliriz.
Kısacası, bu iki ülke yönetimi akılcı politikalar izlerlerse her iki devletin de menfaatine kazanımlar elde ederler.
İbrahim Tamer https://camlicavadisi.com.tr