Minik Nefeslerin Sessiz Düşmanı RSV Virüsü Alarm Veriyor
Minik Nefeslerin Sessiz Düşmanı RSV Virüsü Alarm Veriyor
Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), özellikle bebekler ve küçük çocuklar için ciddi bir sağlık tehdidi olmaya devam ediyor. TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Kurt, RSV’nin neden olduğu hastalık yüküne dikkat çekerek, “Her yıl dünya genelinde yaklaşık 64 milyon kişiyi etkileyen bu virüs, 160 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor” Dedi.
RSV’nin özellikle bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlı bireylerde ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüs olduğunu açıklayan Prof.Dr. Halil Kurt, 6 aydan küçük bebeklerde pnömoni ve bronşiolitin en sık görülen nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, her yıl dünya genelinde yaklaşık 64 milyon kişiyi etkileyen bu virüsün, Türkiye’de solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatışların önemli bir kısmını oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Kurt, ebeveynleri bilinçli olmaya çağırdı.
RSV Aşıları ve Yeni Tedaviler Gündemde
Prof. Dr. Kurt, RSV ile mücadelede yeni gelişmelerin umut verici olduğunu belirterek,
“Son yıllarda geliştirilen maternal aşılama yöntemleri, bebekleri doğumdan hemen sonra koruma altına alabiliyor. Ayrıca, uzun etkili monoklonal antikor tedavileri ile risk altındaki çocukların ağır RSV enfeksiyonlarından korunması mümkün.” Şeklinde konuştu.
RSV’nin Etkileri ve Risk Grupları Neler?
RSV, özellikle prematüre bebekler, kronik hastalığı olan çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde daha ağır seyrediyor. Prof. Dr. Kurt, “Türkiye’de yapılan çalışmalar, RSV’nin çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 33’ünden sorumlu olduğunu gösteriyor. Bu durum, virüsün yaygınlığını ve etkisini ortaya koyuyor.” dedi. Prof. Dr. Halil Kurt, RSV’ye karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı : “RSV sezonu olan kış aylarında bebekleri kalabalık ortamlardan korumamız gerekmektedir. Özellikle risk grubundaki bebeklere yönelik aşılama ve antikor tedavilerini ihmal edilmemesi ve sağlıklı beslenme ve hijyen kurallarına dikkat ederek enfeksiyon riskini azaltılması lazım”
“RSV, sessiz bir düşman olarak bebeklerimizin sağlığını tehdit ediyor.” Diyen Prof. Kurt, yeni tedavi yöntemleri ve farkındalık sayesinde bu virüsün etkilerini azaltmak mümkün olduğunu vurgulayarak, tüm aileleri, bu konuda bilinçli olmaya ve önlem almaya davet etti.
RSV aşılarının, 2024 itibarıyla FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayını aldığını belirten Prof. Kurt, “ Ancak bu aşılar, henüz Türkiye'de yaygın olarak erişilebilir değildir. Yakın gelecekte, hem bebekler hem de yaşlılar için RSV aşılarının Türkiye’de de kullanıma sunulması beklenmektedir.” Dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.