Kredi Muslukları Açılırsa İnşaat Sektörü Canlanır
Kredi Muslukları Açılırsa İnşaat Sektörü Canlanır
Konut satışlarının geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 düştüğünü belirten Sirius Yapı Yönetim Kurulu Başkanı BarışÖncü, sektörün hareketlenmesi için uygun faizli kredi imkanı sunulması ve KDV oranlarında düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
Yeni konut almak isteyenlerin uzun vadeli kredi bulmakta zorlandığı için taleplerde bir düşüş söz konusu olduğunu dile getiren Öncü, sektördeki arz talep dengesinin yeniden kurulması için kredi konusunun çözülmesinin önemine değindi
Artan girdi maliyetleri ve satışlardaki düşüşün sektörde yüzde 70'e varan bir daralmaya neden olduğunu kaydeden Barış Öncü, “ Konut kredilerinin düşürülmesi ve ev almak isteyenlerin bu kredilere ulaşması şu anki sektörün canlanması için çok önemli. Son 10 yılda müteahhitlerin sayısı artan enflasyon girdi maliyetleri gibi nedenlerle yüzde 70 oranında daraldı. Demir, çimento cam seramik ve diğer ürünlerin fiyatlarında 10 kata varan artışlar yaşandı. Bunun yanı sıra enerji personel ve diğer giderlerin de artışı müteahhitlerin yeni konut üretememesine neden oldu. İnşaat 300'e yakın farklı iş kolunu besleyen ve önemli istihdam sağlayan bir sektör. Bu durağanlık ekonomiye de olumsuz olarak yaşadı. İstihdam oranı düştü. İnsanlar farklı sektörlere yöneldi bu işte deneyimli ustalar da yurtdışındaki şantiyelere gitti. Geri kalan ustalar ve işçiler de deprem bölgesinde istihdam ediliyor. Günlüğü 2 bin TL'ye çalıştıracak usta bulamaz olduk” diye konuştu,
UZUN VADELİ DÜŞÜK FAİZ BEKLENTİSİ
İnşaat sektöründe binlerce kişinin istihdam edildiğini ve ekonomi için önemli bir itici güç olduğunu vurgulayan Barış Öncü, şöyle devam etti: “Ben İZTO 67'inci İnşaat Komitesinde görev yapıyorum ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkan yardımcısı olarak çalışıyorum. İnşaat sektöründe yaşadığımız sorunları ve çözüm önerilerini bakanlığın kurumlara gönderdiği beklenti anketlerinde ifade ediyoruz. Uygun fiyatlı konut üretimi yapabilmemiz için devletimizden beklentimiz, şehrin çeperlerinde kalan, altyapı imkanı ve kamusal hizmetlere yakın, kayalık veya eğimli arazi olmasından kaynaklı tarıma elverişli olmayan ama tapu kayıtlarında tarla veya tarımsal alan olarak belirtilen arazilerin imar planları yapılıp belirli koşullarla sektöre tahsis edilmesidir. Böylelikle uygun fiyatlı konut üretimini de yaparak devletimizin üzerinden bu büyük yükü bizler sektörün gerçek aktörleri sırtlamış oluruz”
Diğer girdi maliyetlerinde de sektör olarak sıkıntıların yaşandığını kaydeden Öncü, “Malzeme temini ve fiyatları konusunda da olumsuzluklar yaşıyoruz. Tapu harçlarının düşürülmesi, KDV'nin 150 metrekarenin altındaki evler için yüzde 1'e çekilmesini istiyoruz. Hükümetimiz Eylül ayı içinde ilk ev almak isteyenlere yönelik bir kampanyayı açıklayacağını duyurdu. İlk ev almak isteyenlerin yanı sıra vatandaşlara da uygun koşullu uzun vadeli kredi imkanları sunulması gerekiyor. Bizler yatırım yapmaya ve istihdam yaratmaya devam etmek istiyoruz. Konut satışlarında ve ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan sıkıntıların da bu şekilde düzelebileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.