Başkan Ekim'den Tarihi Ortamahalle açıklaması
Başkan Ekim'den Tarihi Ortamahalle açıklaması
Trabzon Akçaabat Belediye Başkanı İlçenin önemli turizm noktalarından biri olan Tarihi Ortamahalle’yi ve Ortamahalle’de yaptıkları çalışmaları anlattı.
Başkan Osman Nuri Ekim “Akçaabat’ın en önemli turizm noktalarının başında yerini alan Ortamahalle, Osmanlı dönemine ait evleri, konakları ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Mahalle ölçeğinde korunarak günümüze ulaşmıştır.
Birçok medeniyete ev sahipliği eden Akçaabat’ta, tarihin izlerini günümüze kadar aktaran Ortamahalle, Osmanlı döneminin yanı sıra Roma ve Bizans gibi farklı medeniyetleri de bünyesinde barındırmıştır. 16 yüzyıldan 20.yüzyılın başına kadar artan Türk kimliğine rağmen Ortamahalle’de (Rum-Ermeni-Türk) çok kültürlü bir yaşam hakim olmuştur. Bu vesileyle Ortamahalle’de birçok tarihi yapı oluşmuştur. Bu tarihi yapıların en önemlileri arasında sayılabilecek olan 1912 yılında yapılan tarihi cami ve 1332 yılında yapılan ST. Michael Kilisesi, Ortamahalle’yi tarih turizminin merkezi haline getirmiştir. Antik Roma, Bizans ve Osmanlı’dan günümüze kadar yaşamış bütün kültürlerin izlerini taşıyan tarihi Ortamahalle’nin büyük bir bölümü 1988 yılında “Kentsel Sit Alanı” olarak tescil edilip koruma altına alınmıştır.
Akçaabat Belediyesince yapılan çalışmalar neticesinde Ortamahalle’de günden güne tarih ve kültür turizmi gelişmiştir; gelişmeye de devam etmektedir.” Dedi.
Ortamahalle açıklaması" src="https://www.trabzonhabermerkezi.com/images/8026d6e41c7816c005b3590bb5e08c4a.jpg" style="height:370px; width:555px" />
ORTAMAHALLE’DE YAPILAN ÇALIŞMALAR NELERDİR?
Akçaabat Be4lediye Başkanı Osman Nuri Ekim şehrin turizmine katsı sağlamak için Ortamahalle Sokak Sağlıklaştırma Çalışmasının büyük önem arz ettiğini ifade ederek “Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile restorasyonu yapılan tarihi Orta mahalle evlerinin güzelliği, turizme göz kırpıyor.
Orta Mahalle’nin geçmişten günümüze gelen değerli, özgün, tarihi dokusu bozulmadan korunmuştur. Ortamahalle Sokak Sağlıklaştırma projemisiyle; tarihi konak ve yapılar aslına uygun olarak restore edildi; mahallenin sokaklarında bulunan tarihi yapıların cepheleri iyileştirildi; yol ve kaldırım düzenlemeleri yapıldı; sokak kaplamaları ve aydınlatma elemanları mevcut dokuya uygun olacak şekilde yenilendi; sosyal donatılarda yenileme çalışmalarının 1. Etabı tamamlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan mali destek oranında Ortamahalle’de 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarında 15 tescilli yapının ve 1. Etabın içerisinde 2. Etabın alanına kalan 4 tescilli yapının restorasyonu ile birlikte toplamda 19 tescilli ve 11 tescilsiz yapının restorasyonu tamamlandı. Ayrıca bu yapıların bulunduğu sokaklarda niteliğini kaybetmiş taş duvarlarda da iyileştirme çalışmaları tamamlandı.
Ortamahalle’de 2.Etap Sokak Sağlıklaştırma Çalışmaları kapsamında 12 tescilli ve 20 tescilsiz yapının restorasyonu için proje çalışmaları tamamlandı ve Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildi. Projelerin onaylanması halinde Tarihi Ortamahalle’de 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Çalışmaları başlayacak.
Ortamahalle’nin önemli tarihi çekim merkezlerinden biri olan ST. Michael kilisesi de restore edilerek ‘ Ortamahalle Müzesi’ adıyla Akçaabat turizmine kazandırıldı.” Dedi.
TARİHİ ORTAMAHALLE’YE ULAŞIM NASIL OLACAK?
Akçaabat’ın incisi Ortamahalle’nin tarihsel gelişim ve dönüşüm sürecini anlatan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, büyük bir kısmı tamamlanan Pulathane Bulvarı’nın hem Akçaabat’ın hem de Ortamahalle’nin ulaşım ve trafik sorununa çözüm olacağını vurguladı. Pulathane Bulvarı’nda kavşakların yapımı ve bağlantı noktalarının tamamlanması çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen Başkan Ekim, Pulathane Bulvarı tamamlandığında şehir trafiğinin önemli ölçüde rahatlayacağını ve tarihi Ortamahalle’ye ulaşımın kolaylaşacağını dile getirdi.
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim sözlerine şöyle devam etti; “Ortamahallemize ulaşımı daha da rahat hale getirebilmek adına Pulathane Bulvarı üzerinde çalışıyoruz. Bulvar tamamlandığında buraya ulaşım çok daha rahat olacak. Ayrıca farklı ring alternatifleri de oluşturuyoruz. Ortamahalleye ulaşım konusunda projesini tamamladığımız bir de teleferik hattımız var. Akçaabat Sahilinden başlayıp Ortamahalle’ye kadar teleferikle gidilebilecek. Projesi ve kamulaştırmaları tamamlandı. Yatırımcısını bekliyoruz. Bu projemiz de hayata geçince Ortamahalle’nin gerçekten turizmden hak ettiği payı alacağı kanaatindeyim. Ortamahallemizde ayrıca turistler ve misafirler için yeme içme yerleri ve konaklama alanları mevcut. Burada belediyemize ait üç konak bulunuyor. Bunların ikisi yeme içme ve konaklama yeri olarak özel işletmeye kiraya verildi. Bir tanesini biz kafeterya olarak işletiyoruz. Bizim bu girişimimiz mahalle sakinlerine örnek oldu ve onlar da evlerinin ve konaklarının bahçelerini kafeteryaya dönüştürerek hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağladılar. Ayrıca Ortamahalle’mizde bir sanat sokağı oluşturduk. Şehrimize gelerek Ortamahalle’i ziyaret eden yerli ve yabancı turistler buradan Ortamhalle’ye ve Akçaabat’a özgü hediyelik ürünleri satın alabiliyorlar.”
KÜLTÜRÜN KORUNMASI HERKESİN GÖREVİ OLMALIDIR
Tarihi Ortamahalle’nin sokaklarının; geçmişinin ve tarihi dokusunun gelecek kuşaklara aktarılması ve kültürel yaşama ilişkin özelliklerinin şehrin turizmine kazandırılması için gayretle ve titizlikle çalıştıklarını belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Tarihi mahalledeki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Ortamahalle kentsel sit alanı, ilçemiz için nitelikli bir turizm alanı kimliği kazanacaktır. Tarihsel kent dokusunun en canlı örneği olan Ortamahalle’de kültür mirasının, süregelen yaşamın korunması ve Ortamahalle Türk Yaşam Kültürü’nün gelecek kuşaklara aktarılması her Akçaabatlının ve idarecilerin görevi olmalıdır.” Dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.