Oyun Yazarlığı Atölyesinin Konuk Yazarı: Tine Rahel Völcker “Sahnede Tuhaf Karakterler”
Oyun Yazarlığı Atölyesinin Konuk Yazarı: Tine Rahel Völcker “Sahnede Tuhaf Karakterler”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde yer alan Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi’nin (ÇGSM) organize ettiği oyun yazarlığı atölyeleri, uluslararası alanda tanınan yazarları konuk etmeye başlıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde yer alan Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi’nin (ÇGSM) organize ettiği oyun yazarlığı atölyeleri, uluslararası alanda tanınan yazarları konuk etmeye başlıyor.
Tarabya Kültür Akademisi işbirliğiyle gerçekleştirilen yazarlık atölyesinde, Almanya’nın yeni nesil tiyatro yazarlarından Tine Rahel Völcker ilk konuk yazarımız olarak 20 ve 21 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane Meydan Sahne’de tiyatro yazarlarımızla buluşacak.
Atölye, Şehir Yazarlarını Arıyor projesi dâhilindeki yazarlık ve yönetmenlik atölyesi katılımcıları ve kurum dışından davet usulü çağırdığımız genç nesil tiyatro yazarlarımızın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Anlatılamayan Hikâyelere Ses Vermek
Tine Rahel Völcker’in “Sahnede Tuhaf Karakterler” başlığını taşıyan atölyesi, sesini duyuramayanlar üzerine oyun yazmak teması çerçevesinde şekilleniyor. “Sahnede kimlerin sesini duyamıyoruz? Hikâyesini anlatması için sahneyi kime verirdiniz? Kahramanınız yıllardır görmezden geliniyorsa ya da seyircinin önyargılarına maruz kalıyorsa nasıl bir dil kullanmalısınız.” gibi sorulardan yola çıkan atölye, aynı zamanda artık kendisi için konuşamayan birinin sahnede temsiliyeti konusunu da tartışmaya açıyor. Katılımcılar, anlatılmayan hikâyeler ve özellikle duyulmayan seslere odaklanırken toplumda bazı anlatıların gizli tutulmasının tabu ya da travma gibi sebepleri olduğunu göz önünde bulundurarak, anlatmaya değer olsa da kimsenin dinlemediği insanların hikayelerinden parçaları birbirleriyle paylaşacaklar. Atölye boyunca simultane çeviri yapılacaktır.
Tine Rahel Völcker
Tiyatro oyunları, radyo oyunları ve düzyazı yazarı olan Tine Rahel Völcker, 2000 ile 2004 yılları arasında Universität der Künste Berlin’de tiyatro yazarlığı öğrenimi gördükten sonra, 2005-2006 sezonunda Nationaltheater Mannheim’da kadrolu yazar olarak görev almıştır. Völcker’in oyunları Maxim Gorki Theater Berlin, Nationaltheater Weimar ve Düsseldorfer Schauspielhaus gibi çok sayıda tiyatroda izleyiciyle buluştu. 2015 yılında Deutscher Literaturfonds bursuna, 2018’de ise Heinz ve Heide Dürr Vakfının çalışma bursuna layık görüldü.
“Adam und die Deutschen” (Die Mühle) başlıklı oyunu 2017’de Berliner Theatertreffen festivaline davet edildi. Völcker’in edebi çalışmaları sıklıkla Nazi döneminde işlenen suçları ele alıyor, şiddeti yeniden canlandırmadan üzerine konuşmanın yollarını arıyor. Nazi “ötanazisi” kurbanı yedi kadının hikâyesini ele aldığı “Frauen der Unterwelt” başlıklı eseri 2019 yılında Ballhaus Ost Berlin’de ilk kez kendi yönetmenliğinde sahnelendi. “Chantal Akermans Verschwinden. Les Rendez-vous de Tarnów” başlıklı ilk düzyazı çalışması 2020’de Spector Books Leipzig tarafından yayımlandı. Völcker bu kitapta, Belçika Yahudisi film yönetmeni Chantal Akerman’ın annesinin doğduğu Polonya kentine bir yolculuğun izini sürüyor.
Eylül 2021’de Edition Assemblage tarafından yayımlanan Frauen der Unterwelt. Queerfeministische Antworten auf Psychiatriegewalt, Sexismus und Ableismus başlıklı kitabın editörlüğünü yürüten Tine Rahel Völcker, Berlin’de yaşamını sürdürmektedir.
Tine Rahel Völcker Kasım 2021 ile Ocak 2022 tarihleri arasında Tarabya Kültür Akademisi konuk sanatçısı olarak İstanbul’da bulundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.