Başkan Kaya, Trabzon’da üretim seferberliği başlattı
Başkan Kaya, Trabzon’da üretim seferberliği başlattı
Trabzon haberleri | Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, kırsaldaki vatandaşların tarım ve hayvancılıkta üretimi artırmasını teşvik etmek amacıyla kapsamlı bir çalışma başlattı.
Trabzon Haber Merkezi | ‘Köy Sohbetleri’ başlığı altında üretim yapan yöre halkı ile buluşan Başkan Kaya ve ekibi, tarımda ve hayvancılıkta yaşanan sorunları ele alarak vatandaşların bilinçlenmesini sağladı ve Ortahisar Belediyesi’nin üretim için teşvik desteğinde bulunacağını söyledi.
Başta ekonomik sebepler olmak üzere tarım ve hayvancılığın neredeyse bitme noktasına geldiğini ifade eden yöre halkı ise köylerinde ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirterek Başkan Kaya ve ekibine teşekkür etti.
Ortahisar Belediyesi, Trabzon’daki vatandaşların en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların çözümü ve beraberinde kırsal mahallelerdeki üretimin artırılması için Belediye Başkanı Ahmet Kaya öncülüğünde üretim seferberliği başlattı.
Başkan Kaya, Ortahisar ilçesinin Yeşilyurt mahallesinde ilki düzenlenen ‘Köy Sohbetleri’ ile yöre halkıyla buluştu. Köy Sohbetleri’ne Belediye Başkan Yardımcıları Alper Öztürk, Mustafa Özer İskender ile Yeşilyurt Mahallesi Muhtarı Ruşen Yaylı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Köy Sohbetleri’nde Ziraat Yüksek Mühendisi Cemil Bozbaş-fındık yetiştiriciliği, Ziraat Mühendisi Nuran Uzun İsmail-fındık hastalıkları ve zararlıları, Gıda Mühendisi Turgay Çepni-elma sirkesi ve turşu yapımı, Veteriner İşleri Müdürü Lütfi Aydın-hayvan sağlığı ve beslenmesi, Gıda Mühendisi Dilara Ertürk-pestil yapımı konularında üreticileri bilgilendirdi.
“KIRSAL MAHALLELERDEKİ VATANDAŞLARIMIZIN ÜRETMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Programda Yeşilyurt sakinlerine hitap eden Başkan Kaya, son yıllarda Türkiye’de tarım ve hayvancılığın oldukça gerilediğine vurgu yaptı.
Savaş halindeki Ukrayna ve Rusya’dan buğday alımı yapıldığına dikkati çeken Başkan Kaya, “Köylerimizde yaşayan insanlarımıza ulaşalım ve onları üretim sürecine katalım istedik. Hepimizin meyve ağaçları var. Hepimizin fındık bahçeleri var. Hepimizin bağı bahçesi var. Buralarda tarımsal faaliyetlerimizi, hayvancılık faaliyetlerimizi nasıl yaygınlaştırırız? Özellikle kırsal mahallelerde oturan insanlarımızın üretmesi çok önemli. Ülke olarak bir ekonomik kriz dönemi yaşadık. Bütün dünyanın yaşadığı söyleniyor ama bizim kadar ağır yaşayan hiçbir millet yok. Yani savaştaki ülkelerde bile şartlar bizden daha iyi. Üzülerek söylüyorum bunu, işte Ukrayna. Yerle bir edildi ama biz Ukrayna'dan buğday aldık. Enflasyon rakamlarına bakıyorum. Ukrayna'nın rakamları bizim üçte birimiz. Niye? Ukrayna'da üretim var, ya da Rusya ve diğer ülkelerde. Bizim üretmemiz lazım arkadaşlar” diye konuştu.
“ÜRETMEK İSTEYEN İNSANLARIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ”
Kırsal mahallelerde üretilen elma, armut gibi meyvelerin büyük bir bölümünün zayi olduğunu, bunlardan sirke, pestil ve marmelat gibi ürünlerin üretilerek değerlendirilebileceğini kaydeden Başkan Kaya, “Büyük Atatürk ne diyor ‘Türk milleti çalışkandır, zekidir.’ Evet, biz çalışkanız ama şimdi artık çalışmıyoruz, üretmiyoruz. Bir toplum ya da bir ülke ne kadar üretirse o kadar güçlü olur. Ürettiğin kadar güçlüsün, tükettiğin kadar zayıfsın. Biz bugün bir tüketim toplumuna dönüştük. Bundan üzüntü duyuyoruz. Ülkesini, devletini, milletini, bayrağını canı pahasına seven bir insan olarak bunu söylüyorum. Maalesef üretmiyoruz ve üretene destek olmuyoruz. İşte buradan yola çıkarak dedik ki, en azından Trabzon'da, kendi sınırlarımız içindeki mahallelerimizde, kırsal mahallelerimizde üretmek isteyen insanlarımızın yanında olalım, onlara destek olalım, onları bilgilendirelim. Bakın burada ziraat mühendisimiz, gıda mühendisimiz var. Birbirinden yetkin, birbirinden donanımlı arkadaşlarımızla birlikte bu sohbet toplantılarını, mahalle mahalle yapalım. Ben de bir köy çocuğuyum. Hepimizin büyükleri bir sürü meyveler dikmiş. Bunların meyvelerden alıp yeriz. Gerisi dökülüp gider, zayi olur. Şimdi bu dökülüp giden elmamızı, armudumuzu, eriğimizi nasıl değerlendirebiliriz? Bundan marmelat yapılıyor, reçeller oluyor, pestil yapılıyor ki arkadaşlarımız yaptılar. Bizim gıda mühendisi arkadaşımız armuttan yaptı. Farklı illerde insanlar bu meyvelerden bunları yapmayı öğrenmiş ama biz bilmiyoruz. Biz de dedik ki bilen arkadaşımız bilmeyenlere öğretsin. Sirke ilaçtır, biliyorsunuz. Elmalar dökülüp gidiyor. Bunları sirke yapmak için bir kavanoz lazım. Elmaları kesip doğra, birazcık şeker at içine, sirke yap. Sabahları suya kat birazcık iç. Bu ilaçtır, vücuda inanılmaz faydası vardır” ifadelerini kullandı.
“TARIM VE HAYVANCILIĞI, BİLİMSEL METOTLARLA KÖYLÜLERİMİZE ÖĞRETECEĞİZ”
Bilgi sahibi, konusunda uzman kişilerin tarımsal ve hayvansal üretimin içinde olan çiftçilere bilgilerini aktarması gerektiğini dile getiren Başkan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Budamadan ilaçlamaya, gübrelemeye, zararlılarla mücadeleye kadar, bunların nasıl yapılacağını bilen tecrübeli mühendislerimiz var. Hepsi belediyemizin personeli. Öyle para verip dışarıdan hizmet almadık. Bu tamamen halkın, milletin faydasına iş yapabilme gayretimizin bir sonucudur. Bilgi paylaşımı önemlidir. Bazı arkadaşlarımızın çok değerli bilgileri var ama bazı insanlar bu bilgiye ulaşma sıkıntısı çekiyor. Dolayısıyla bu tür sohbetlerde hem siz anlatın, biz dinleyelim, arkadaşlarımız anlatsın, hep birlikte bilgilenelim istedik. Bu toplantıları tertip ettik. Köylere üşenmeden gideceğiz, insanlara bilimsel metotları öğreteceğiz. Sirke nasıl yapılır, marmelat nasıl yapılır, pekmez nasıl yapılır? Zayi olan ürünleri nasıl değerlendirebiliriz? İşte tavuklarımız, ineğimiz var, hastalanıyor. Bu konuda bir şey olduğu zaman bir farkındalığın oluşturulması lazım. Arkadaşlarımız bunları anlatacaklar. Ve böyle halis bir niyetle yola çıktık, bu toplantıları tertip ediyoruz. Gün içinde belediye işlerimizi, akşamları da böyle fırsat buldukça köylerimizde vatandaşlarımızla, ablalarımızla buluşup, bu konulardaki bilgi paylaşımı yapmak istedik.”
“ÜRETİM YAPAN VATANDAŞLARIMIZIN ÜRÜNLERİNİ SATIN ALACAĞIZ”
Ortahisar Belediyesi’nin üretimi teşvik etmek amacıyla yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Kaya, “ ‘İnsanları doğduğu topraklarda doyurmak’ konulu iki gün boyunca sürecek Kırsalda Üretim Ve İstihdam Temelli Kalkınma’ çalıştayı düzenliyoruz. Bu çalıştayın, tarımsal ve hayvansal üretimden koparılıp, köylerden kentlere göçe zorlanan vatandaşlarımızı tekrar üretime döndürmek yönünde önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Köy Sohbetlerimizi ilçemizin kırsaldaki mahallelerinin tamamında yapmaya çalışacağız ve üretim yapan halkımızın sorunlarına çözümler üreteceğiz. Ayrıca En Mutlu Köyümüzde pilot uygulama bölgemiz olacak, tarımsal faaliyetlerimizi burada yürüteceğiz ve halkımızla paylaşacağız. Akoluk Pazarı örneğimizi biliyorsunuz, üretim yapan vatandaşlarımızın ürünlerini satabileceği, kahvaltı da yapılabilen çok güzel bir Pazar oluşturduk. Bu pazarlarımızın sayısını artıracağız. Üreticimizi destekleyerek üretim yapmalarını sağlamak ve ürettikleri ürünleri alarak bir marka oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili de çalışmalarımız hızla sürüyor. Kadınlarımıza bu konuda çok önem veriyoruz. Karadeniz’in çalışkan kadınlarının tarımdan ve hayvancılıktaki gayretlerini çok önemsiyoruz ve her konu da onları destekleyeceğiz” dedi.
ÜRETİCİLER, BAŞKAN KAYA’YA DEVLETTEN DESTEK ALAMADIKLARINI SÖYLEDİ
Bir zamanlar geçimlerini tarım ve hayvancılıktan karşılayan ancak maliyetler nedeniyle hem toprağı, hem de hayvancılığı terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan yöre halkı ise ilk kez mahallerinde böyle bir çalışma yapıldığını ifade ederek Başkan Kaya ve ekibine bilgilendirme ve destekleri için teşekkür etti. Büyükbaş hayvan yetiştiricisi bir çiftçi, maliyet artışları nedeniyle hayvancılığı bırakacağını, devletten hiçbir şekilde destek alamadığını ifade ederek, “Ben köyde orta çapta hayvancılık yapıyorum. Besi ve süt için hayvan besliyorum. Ama devletten bir sefer bile destek alamadım, on beş kez başvurdum ama hiç destek vermiyorlar. Teşvik yok, ben de bırakacağım. Destek olmayınca yetiştiremiyoruz. Bir çuval kepek 350 TL olmuş, nasıl yetiştireceğiz? Emekliyim, çalışıyorum yine yetiştiremiyorum. Kafasından savıp gönderiyorlar. Ben özel veterinerlere ayda 5 bin TL ilaç parası veriyorum” serzenişinde bulundu. Başkan Kaya ise çiftçi vatandaşa yaşadığı sıkıntılara rağmen üretimden vazgeçmemesini söyleyerek, “Bırakmamak lazım, sizin sayınızı artırmak lazım. Rahmetli babam derdi ki, ‘Bir evde bir inek bir fabrika gibidir.’ Belediyemizde üç veterinerimiz var, sizi destekleyeceğiz, bırakmayın” dedi. Başkan Kaya, üretilen ürünleri almaya talip olacaklarını da belirterek, “Siz yeter ki, üretin” ifadesini kullandı.
Köy Sohbetlerinin son bölümünde, Gıda Mühendisi Turgay Çepni elma sirkesi yapımını uygulamalı olarak köylülere anlattı. Proje kapsamında oluşturulan uzman ekip Ortahisar’daki kırsal mahallerin hepsinde eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarını sürdürecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.