Bosch’tan hidrojen atağı: iklim nötr fabrikalar ve sıfır karbon trafiği için teknoloji
Bosch’tan hidrojen atağı: iklim nötr fabrikalar ve sıfır karbon trafiği için teknoloji
Bosch, hidrojen ekonomisi kurma girişimine katılıyor
Bosch, hidrojen ekonomisi kurma girişimine katılıyor
Bosch, sektöre bağlı ilk hidrojen döngüsünü Almanya Homburg'daki Endüstri 4.0 alanında lider tesisinde devreye alacak. Bosch Rexroth, Maximator Hydrogen ile birlikte 2030 yılına kadar dünya genelinde 4.000 hidrojen dolum istasyonu kuracak. Bosch, pilot müşterisi Telekom'u sabit yakıt hücreleriyle donatacak. Bosch, hidrojen üreten elektrolizörler için bileşenler geliştirmek istiyor. Bosch, hidrojenle ilgili faaliyetleri toplu üretime hazır hale getirmek için proje birimi kuracak. Hannover Messe: Bosch, endüstriyel ölçekte hidrojen uygulamaları için teknoloji sunacak.
Stuttgart, Almanya – Bosch, hidrojen ekonomisi kurma girişiminde hız kazanıyor: Bosch’un endüstriyel teknolojiden sorumlu yönetim kurulu üyesi ve şirketin üretim teknolojisi başkanı olan Rolf Najork, “İklim nötr bir geleceğe giden yolda, enerji yoğun endüstrilerin yenilenebilir kaynaklara geçmesini mümkün kılmalıyız. Hidrojen, arz güvenliğinde kilit bir unsur olacak.” dedi. Bosch, hidrojen kullanımı için ihtiyaç duyulan teknolojiyi çeşitli sektörlerde sunabilir. Şirket, mobil ve sabit uygulamalar için yakıt pilleri geliştiriyor, hidrojen dolum istasyonlarını kompresörlerle donatıyor ve kendi tesislerinde hidrojen üretiyor. Ayrıca Bosch, elektrolizör bileşenleri işine de giriyor. Najork konuyla ilgili şunları söyledi: “Hidrojen bazlı teknolojileri laboratuvardan endüstriyel uygulamalara, yollara ve fabrikalara taşıyoruz.” Bosch, yeni kurulan bir proje birimi aracılığıyla hidrojen uzmanlığını diğer şirketlerin kullanımına sunuyor. Bosch, hidrojenle ilgili faaliyetlerini 30 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında Hannover Messe'de sergileyecek.
Karbon nötr üretim: Homburg'da ilk hidrojen döngüsü
Almanya'daki Endüstri 4.0 alanında lider tesisi Homburg’da Bosch, geleceğin fabrikasında bir hidrojen döngüsünün nasıl görünebileceğini gösteriyor. Yenilenebilir enerji kullanan bir elektrolizör, yeşil hidrojen üretiyor. Bu hidrojen daha sonra Bosch teknolojisinin halihazırda sıkıştırdığı hidrojenle yakıt ikmali yapan yakıt hücreli araçlarla birlikte üretim operasyonları ve mobilite için kullanılıyor. Endüstriyel süreçler için Bosch tarafından geliştirilen sabit bir yakıt hücresi, hidrojeni ısıya ve elektriğe dönüştürüyor. Santraldeki enerji akışları, Bosch Endüstri 4.0 yazılımı ile talep doğrultusunda kontrol ediliyor. Enerji Platformu halihazırda şirketin 120'den fazla tesisinde kullanılıyor. Üretim operasyonları, Bosch'un küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyor. Bu, şirkete bir avantaj sağlıyor: Najork, “Karbon ayak izimizi sürekli iyileştiriyoruz. Endüstri 4.0 alanında lider fabrikamız Homburg, küresel üretim ağımızda öncü bir rol oynamaktadır. Yerel enerji tüketimimizi sistematik olarak azaltıyoruz ve bu enerjinin mümkün olduğunca çoğunu yenilenebilir kaynaklardan üretiyoruz. Her iki değişkende de ince ayar yapmamız gerekiyor.” dedi.
Hidrojen dolum istasyonları: Bosch, Maximator Hydrogen ile ortak olacak
Bosch Rexroth ve Maximator Hydrogen tarafından dolum istasyonları, depolama tankları ve boru hatları için hidrojeni sıkıştırmak üzere geliştirilen bir çözüm Homburg tesisinde denenecek. 2030 yılına kadar Bosch Rexroth ve Maximator Hydrogen, bu teknolojiyi 4.000 hidrojen dolum istasyonuna sunmak istiyor. Böylece dünya genelinde her üç hidrojen dolum istasyonundan biri Bosch bileşenleriyle donatılacak. Najork, “Endüstri, iklim açısından nötr bir geleceğin yolunu açıyor. Bosch endüstriyel teknolojisi, ekonominin ve toplumun sektörler arası, ekolojik dönüşümü için önemli bileşenler sağlayacak.” şeklinde konuştu. Hidrojen kompresörleri için Bosch Rexroth, elektrohidrolik tahrikler, güç elektroniği ve otomatik conta değişiklikleri ile az bakım gerektiren, ölçeklenebilir sistem çözümleri sunuyor. Şirketin portföyünde şu anda 75 ila 250 kilovat arası tahrik üniteleri bulunuyor. Bu, dolum istasyonu operatörlerine hidrojen teknolojisine girerken düşük maliyetli bir seçenek ve çözümleri ihtiyaçlarına göre uyarlama şansı sağlıyor. Piyasada bulunan alternatiflerle karşılaştırıldığında yeni, konteyner bazlı kompresörler, operatörlerin toplam sahip olma maliyetlerini yarı yarıya azaltabiliyor. Böylece Bosch ve Maximator Hydrogen, binek araçlarda, ticari araçlarda, otobüslerde ve trenlerde yeşil hidrojen kullanımının ekonomik hale getirilmesine önemli ölçüde yardımcı oluyor.
Dağıtılmış güç üretimi: arz güvenliği için yakıt hücreleri
Enerji talebi büyüyor. Buradaki zorluklardan biri, yenilenebilir enerjinin değişken mevcudiyetidir. Sabit katı oksit yakıt hücrelerinin yardımcı olabileceği nokta işte bu alandır. Dağıtılmış mikro enerji santralleri, enerjinin fiilen tüketildiği yerlerde esnek bir şekilde kullanılır, bu da onları endüstri için verimli enerji üretmede ideal hale getirir. Homburg tesisinde, sektöre bağlı bir hidrojen döngüsünde artık bir yakıt hücresi sistemi kullanılacak. Telekom yan kuruluşu Enerji ve Hava Çözümlerinde (Power & Air Solutions), bir veri merkezine güç sağlamak için ilk kez Bosch yakıt hücresi teknolojisi kullanılıyor. Çinli otomobil üreticisi Weichai ve teknoloji ortağı Ceres Power ile birlikte Bosch, Çin pazarında katı oksit yakıt hücrelerini piyasaya sürmeyi planlıyor. Tümüyle, 50'den fazla sabit Bosch yakıt hücresi şu anda şirketin ve müşterilerinin lokasyonlarında çalışıyor. Bu sistemlerin her biri nesnelerin interneti ile birbirine bağlıdır. Yakıt hücrelerinin tüm yaşam döngüsü boyunca veriler buluta aktarılır. Bu, münferit sistemlerin gerçek zamanlı olarak izlenmesine izin veren dijital ikizler sağlar. Bosch, sabit yakıt hücrelerinin üretimine 2024 yılında başlamayı planlıyor. Üretim, Bamberg, Homburg ve Wernau olmak üzere Almanya'daki üç Bosch lokasyonunda gerçekleştirilecek.
Hidrojen üretimi: Bosch elektrolizör işine giriyor
Bosch, gelecekte yalnızca hidrojeni sıkıştırıp yakıt hücreleri yardımıyla elektriğe dönüştüren teknolojiyi sağlamayı değil, aynı zamanda hidrojen üretiminde de yer almayı planlıyor. Şirket şimdi de elektrolizörler için bileşenler geliştirmeye başlıyor. Bu üniteler, suyu hidrojen ve oksijene ayıran kimyasal bir reaksiyona neden olmak için elektrik kullanıyor. Elektriğin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması koşuluyla, nihai ürün “yeşil hidrojen”dir. 2020’lerin sonunda Bosch, hidrojen elektrolizinin temel bileşeni olan yığının toplu üretimine ve pazarlanmasına 500 milyon avroya kadar yatırım yapacak. Bu yığınlar, çeşitli çıkışlar, boyutlar ve uygulamalar için tasarlanmış ve bir bulut aracılığıyla bağlanabilen ve hizmet verilebilen akıllı modüller oluşturmak için güç elektroniği, sensörler ve kontrol üniteleri ile birleştiriliyor. Bosch, akıllı modüllerini 2025'te piyasaya sürmeyi planlıyor ve ilk pilot tesisler gelecek yıl modüllerle donatılacak. Bosch, bu teknolojiyi geliştirirken, üretime hazır ürünleri mümkün olan en kısa sürede sunabilmesi için tüm değer zinciri boyunca ortaklıklar kurmayı planlıyor.
Hidrojen projeleri geliştiriliyor: Bosch, proje birimini kuruyor
Bosch, hidrojen ekonomisinin kurulmasında önemli bir rol oynuyor ve alternatif enerjiye geçişi aktif olarak destekliyor. Sürdürülebilir teknolojilerin toplu üretimi ve dijitalleştirilmesinde edindiği deneyim ve uzmanlığı alıp iş ortaklarına ve müşterilere sunuyor. Bu bağlamda Bosch, yeşil hidrojen projelerini başlatan ve geliştiren ve çeşitli paydaşları bir araya getiren bir birim kurdu. Proje biriminin ilk hidrojen projelerinden biri de H2Giga. Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından finanse edilen proje, üretim, kurulum ve bakımdaki süreç adımlarını simüle eden dijital ikizler de dahil olmak üzere güçlü, dayanıklı ve ölçeklenebilir elektrolizörler tasarlamayı amaçlıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.