Trabzon'un yeni meyvesi aronya için hasat zamanı
İmzalanan protokole göre yeni dünya yaşam iksiri olarak nitelendirilen Aronya Meyvesi, bitkisel tıbbı ürün ya da takviye gıda ve sağlık alanlarında kullanımını yaygınlaştırılacak.
MUCİZE MEYVEYİ ÜRETMELİ VE YAYGINLAŞTIRMALIYIZ
Akçaabat’ın marka değerine katkıda bulunacak çalışmalara imza atan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim Aronya Meyvesi işbirliği protokolünün hayırlara vesilme olmasını dileyerek düşüncelerini şu cümlelerle ifade etti; “ Son yıllarda dünya genelinde popülerliği artan ve adından sıkça söz ettirmeye başlayan Süper Meyve Aronya’yı Akçaabat’ta da yetiştiriyoruz. Şehrimizin toprak ve iklim özelliklerinin yapılan incelemeler sonucunda Aronya Meyvesi ’ne uygun olduğu tespit edildi. Biz de Akçaabat Belediyesi olarak paydaş kurum ve kuruluşlarımızla birkaç yıl önce birlikte aronya meyvesi yetiştiriciliği ile ilgili bir süreç başlatmıştık ve yaklaşık 40 civarı çiftçimize ücretsiz olarak Aronya Meyvesi fideleri dağıtmıştık. Dağıttığımız fideler büyüdü, meyve verdi ve hasat edildi. Bu yıl yine Belediyemize ait seralarda ürettiğimiz Aronya fideleri çiftçilerimize proje bazında dağıtılıyor. Aronya Meyvesi, insan sağlığına ve pek çok hastalığa iyi gelmesiyle ünlendi. Biz de bu mucize meyveyi Akçaabat’ımızda yetiştirerek hem tarıma yeni bir ürün kazandırmış oluyoruz hem istihdamı arttırmış oluyoruz hem de faydaları saymakla bitmeyen mucize meyveyi hemşehilerimiz için ulaşılabilir hale getirmiş oluyoruz. Belediyemiz, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Akçaabat Ziraat Odası arasında yapmış olduğumuz protokol neticesinde Aronya Meyvesinin kullanım alanları derinlemesine araştırılacak. Bitkisel tıbbı ürün ya da takviye gıda ve sağlık alanlarında kullanımının uygunluğuna bakılıp kullanım alanı hem geliştirilecek hem de yaygınlaştırılacak. Protokol kapsamında yapılacak çalışmanın Akçaabat’ımıza, ülkemize ve dünyamıza önemli katkılarda bulunacağını temenni ediyorum.”
Aronya meyvesi nedir, nasıl yenir? (Aronya hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları neler?)
Aronya meyvesi görünüşü itibariyle orman meyvelerine benzemektedir. Kansere karşı etkisi ile tanınan Aronya meyvesi ülkemizde de yetiştirilmektedir.
Aronya meyvesi bağışıklığı artırır, enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
En yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronyanın ana vatanı Kuzey Amerika'dır ve bu bitki, eskiden Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır.
“Süper meyve” olarak adlandırılan aronya, kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.
Aynı zamanda aronya meyvesi, saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını hafifletmektedir.
ARONYA MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?
Küçük ve siyaha yakın mor aronya meyvelerini taze tüketmenin yanında meyve suyunu, tozunu, reçelini de damak tadınıza göre şekillendirerek tüketebilirsiniz.
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir.
Laboratuvarda hücre kültürleri çalışmalarında ve hayvan deneylerinde kanser hücresi artışını durmasını sağlayan meme, kalın barsak, kemik iliği kanseri ve akciğer kanseri dokusunda antosiyanin miktarının çok zengin olması sebebiyle; kanser hücresi sinyalizasyonunu bozar.