Trabzon'da kayıp kaçak su oranı rekor düzeyde!

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü 2022 yılı 1. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışında Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TİSKİ’nin faaliyetleri hakkında meclis üyelerine sunum yaptı. Başkan Zorluoğlu, “TİSKİ’nin 2022 bütçesi 630 milyon TL. Borcu ise 392 milyon 253 bin 852 TL. Gelirin borcu karşılama oranı yüzde 75-79 arasında” dedi.

PANDEMİDE SU KESMEDİK

118 bin abonenin TİSKİ Genel Müdürlüğü’ne su borcu olduğunu belirten Başkan Murat Zorluoğlu, “Toplamda 66 milyon TL’lik bir alacağımız var. Bunun ana sebeplerinden birisi pandemi döneminde vatandaşlarımız suyu rahatlıkla kullanabilsin diye herhangi bir su kesintisine veya icra takibine başlamadık. O yüzden tahakkuk tahsilat makası biraz açıldı. Şimdi tahsilat oranımızı artırmak için çeşitli tedbirler alıyoruz. Tahsilat oranımız 2019’da yüzde 100 seviyesindeyken, 2020’de yüzde 95,04, 2021’de ise 94,72 olarak gerçekleşmiş” diye konuştu.

SUYUN EN UCUZ OLDUĞU 3-5 BELEDİYEDEN BİRİYİZ

Başkan Zorluoğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: “2022 yılı güncel rakamlarına göre 453 bin 335 abonemiz mevcut. Büyükşehir belediyelerinin su tarifelerine baktığımızda Trabzon’un 30 büyükşehir belediyesi içerisinde 25’inci sırada olduğunu görüyoruz. Burada bizden daha ucuza su temin eden 3 tane kayyum belediyesi ve Malatya ve Hatay Büyükşehir Belediyesi su idareleri var. Cazibeli su sağlamanın neredeyse imkânsız olduğu bir şehir olan Trabzon, Türkiye’de halkına en ucuz şekilde su sağlayan 3-5 belediyeden birisi konumunda.”

KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 42,57

“TİKOM, vatandaşlardan gelen tüm talepleri çeşitli yollarla alan, değerlendiren ve çözümleri ile vatandaşa dönüş yapan bir birim. TİKOM bünyesine en son TİSKİ’nin ALO 185 Hattı’nı dahil ettik. TİKOM artık TİSKİ ile ilgili vatandaşlardan gelen taleplere de cevap verir hale geldi. Scada Otomasyon Sistemi ile 229 içme suyu depomuzun takibini anlık olarak yapıyoruz. Kayıp kaçak oranı göreve geldiğimizde yüzde 62,30’du. Yaptığımız çalışmalar neticesinde bu oranı 2020’de 49,10’a 2021’de ise yüzde 42,57’ye indirdik. Hedefimiz 2024 yılına kadar bu oranı yüzde 30’un altına indirmektir.”

369 ÇALIŞMA TİSKİ ELİYLE YAPILDI

“2019-2022 yılları arasında 30.223 metre yağmursuyu, 63.022 metre kanalizasyon ve 3.393 m³ menfez temizliği gerçekleştirdik. Ayrıca 1.228 adet depomuzun temizliğini yaptık. 2020 yılından itibaren 369 projeyi kendi kurumsal kapasitemiz sayesinde yapabildik. TİSKİ olarak önemli bir yenilik daha getirmek istiyoruz. Biliyorsunuz bizim su alma yapılarımız derelerden sağlanıyor. Of’tan Vakfıkebir’e kadar DSİ marifetiyle içme suyu ve hayvan içme suyu göletleri yapmayı planlıyoruz. Bir kısmının da yapımına başladık. İnşallah mevsimlerin olumsuz etkisine maruz kalmadan 18 ilçemize kesintisiz su sağlayacağız.”

330 MİLYONLUK 75 YATIRIM TAMAMLANDI

“Bugüne kadar 330 milyon TL yatırım bedelli 75 yatırımımızı tamamladık. 1 milyar TL’nin üzerinde yatırım maliyetli olan 20 projemizin de yapımına devam ediyoruz. Esiroğlu’nda ilk HES projemizi devreye aldık. Proje kapsamında aylık 3,2 milyon TL gelir elde ediyoruz. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Araklı-Sürmene İçme Suyu Arıtma Tesisi bünyesinde de bir hidroelektrik santralini devreye almıştık. 2 tane daha yapacağız. Bu sayede elektrik giderlerimizin 4/3’ünü gidereceğiz.” 

YILLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ

“Araklı Sürmene İçme Suyu Arıtma Tesisinin açılışını yaptık. Araklı ve Sürmene ilçelerimizin 27 mahallesinde yaşayan yaklaşık 45 bin vatandaşımıza kaliteli içme suyu sağladık. Karlık ve Kireçhane’de çok önemli bir dokunuş yaptık. Bu bölgelerde yaz aylarında çok büyük bir su sorunu vardı. Geçen yıl yaptığımız çalışma ile bu sorunu çözdük. Bundan sonra inşallah bu bölgede içme suyu sorunu yaşamayacağız.”

TAMAMLANAN PROJELERİ SIRALADI

“Araklı ve Sürmene Şebeke İnşaatı çalışmamız devam ediyor. Yomra İçme Suyu Arıtma Tesisini devreye almıştık. Depolarımızda genel olarak izolasyon ve bakım çalışmaları, Ortahisar Kanalizasyon ve Yağmursuyu Projemiz devam ediyor. Uzungöl’de kanalizasyon inşaatımızı büyü oranda tamamladık. Oradaki arıtma tesisini tam olarak faal duruma getirmeye çalışıyoruz. Değirmendere Derin Deniz Deşarj Tesisimizin tamiratını yaptık. Sultan Murat İçme suyu ve Kanalizasyon Hattı’nı tamamladık. Tonya Ağreliya Atıksu Arıtma Tesisini tamamladık. Her yağmurda ciddi problemlerin yaşandığı bölge olan Aydınlıkevler’de Kanalizasyon ve Yağmursuyu inşaatını tamamladık.”

EN BÜYÜK YATIRIM: TRABZON SU TEMİNİ PROJESİ

Yapımı devam eden projeler hakkında da detaylı bilgiler paylaşan Murat Zorluoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “En büyük yatırımımız Trabzon Su Temin Projesi. Ana merkezleri bitirdik. İşler tüm hızıyla devam ediyor. Moloz Derin Deniz Deşarj Tesisi Rehabilitasyonu devam ediyor. Toplamda 136 milyon TL bedelli Arsin İçme Suyu Arıtma Tesisini 2023’ün ilk çeyreğinde tamamladığımızda 42 mahalle 35 bin vatandaşımıza sağlıklı içme suyu temin edeceğiz. Of İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi ile de 29 mahalle 30 bin vatandaşa arıtılmış su temin etmiş olacağız. Gerçekleşme oranı yüzde 61’i geçti.”

TRABZON EK ARITMA TESİSİNE KAVUŞUYOR

“Çok büyük bir yatırımımız daha Akoluk İçme Suyu Arıtma Tesisi. Şu anda yüzde 84 gerçekleşme oranı var. Ortahisar ilçemizin 90 kot ve üzerindeki yerlere cazibeli su temin edeceğiz. İnşallah bu dev tesis de bu yıl sonunda tamamlanıp hizmete alınacak.
Trabzon İçme Suyun İsale Hattının yüzde 99’luk kısmı tamamlandı. Yomra, Akçaabat ve Ortahisar ilçemize bağlı 55 mahalleye buradan su vereceğiz. Yeni isale hattı ile uzun süreli su kesintilerinin önüne geçeceğiz. Şalpazarı Grup İçme Suyu projesi devam ediyor. Yüzde 37 gerçekleşme oranı var. 27 mahallede 11 binin üzerinde vatandaşımıza sağlıklı içme suyu sağlamış oluyoruz. Yine Çayırbağı İçme Suyu İnşaatı da tamamlanmak üzere. Akçaabat Ortaköy Grup İçme Suyu İnşaatı ve Muhtelif ilçelerde devam eden yatırımlarımız devam ediyor.

REKOR DÜZEYDE HAT İMALATI YAPILDI

“TİSKİ olarak yeni bir kapasiteye kavuştuk. Bazı yatırımlarımızı kendi personelimiz eliyle yapıyoruz. Şube eli ile 727 bin metre içme suyu, 48 bin metre kanalizasyon hattını ihale yapmadan kendi personelimiz maharetiyle yaptık. İhale ile ise 789 bin metre içme suyu, 100 bin 614 metre kanalizasyon, 11 bin 681 metre yağmursuyu hattı imal edildi. 73 adet içme suyu imal edildi. Toplam imalata baktığımızda ise 1 milyon 516 bin 818 metre içme suyu, 148 bin 979 metre kanalizasyon, 11 bin 681 metre gibi çok ciddi metrajlı imalatlar gerçekleştirdik.”

MADDELER KABUL EDİLDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun bilgilendirmesinin ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. İlk oturumda Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, İhtisas komisyonlarının oluşturulması, 2021 Mali Yılı Faaliyet Raporu, 2021 Mali Yılı Bilançosu, 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı, 2022 Mali Yılı Tarife Cetveli ve diğer gündem maddeleri müzakere edildi. Meclis üyelerinin oylarına sunulan gündem maddelerinin kabul edilmesinin ardından toplantı son buldu.