TİSKİ Genel kurulu Tamamlandı! Yüzde 90 indirim
Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürlüğü 2021 yılı 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilen son oturumla tamamlandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirilen genel kurulda, açılış konuşmasının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Osman Çoban tarafından Meclis üyelerine gündem maddeleri hakkında kısa bir sunum yapıldı.
TÜFE UYGULAMASINA DEVAM
Dünkü oturumda CHP ve İYİ Parti Grubu ile bağımsız meclis üyeleri tarafından su tarifesine her ay TÜFE oranında zam yapılmasının iptali ile alakalı önerge görüşüldü. Önergenin komisyonca kabul edilmemesinin ardından söz alan CHP Grup Başkanı Turgay Şahin’in, “Gelir tarifesine eklenen bir madde ile meclis üyelerinin yetkileri gasp ediliyor ve her ay suya TÜİK rakamları ile zam yapılıyor. Bu su zamlarını meclis belirlesin” yönündeki söylemlerine Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman, AK Parti Grup Başkanı Erhan Nadir ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Osman Çoban’ın cevap vermesinin ardından konu hakkında Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu açıklamalarda bulundu.
YETKİ DEVRİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Biliyorsunuz TİSKİ Genel Kurulu, Büyükşehir Belediye Meclisinden oluşur. Dolayısıyla burada alınan kararlar TİSKİ Genel Kurulu sıfatıyla Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınır. Hukuken de bu görev ve yetki devredilemez. Haziran ayında TİSKİ Genel Kurulu sıfatıyla, Büyükşehir Belediye Meclisi karar almış ve 6 aylık veya yıllık artış yerine TÜİK’in açıkladığı aylık enflasyon oranında artış olsun demişiz. Ama biz TİSKİ’ye fiyat artışını sen yap deseydik bu yetki devri olurdu. Burada asla bir yetki devri söz konusu değildir” dedi.
AYNI UYGULAMA 19 BÜYÜKŞEHİRDE VAR
Pek çok belediyenin benzer uygulama ile su tarifesini belirlediğini belirten Başkan Murat Zorluoğlu, “Başka bir belediyede bu uygulama yok deniyor. 30 büyükşehir belediyesi içerisinde 3 tanesi (Ankara, Antalya, İzmir) ÜFE’ye göre su tarifesini belirliyor. 19 tanesi ise Trabzon gibi aylık enflasyon oranına göre su tarifesini belirliyor. Mersin ve Şanlıurfa TÜFE ile ÜFE’nin toplamının yarısı şeklinde, Konya 3 ayda bir, Eskişehir, Erzurum, Hatay, İstanbul ve Mardin’den oluşan 5 büyükşehir ise yıllık artış şeklinde uyguluyor. Burada yaptığımız uygulama ülke genelinde yaygın bir şekilde yani 19 büyükşehir belediyesi tarafından yapılan bir uygulamadır. Nereden buna ihtiyaç duyuldu. Abonelilerin aleyhine bir durum olmadığını ve daha öngörülebilir bir gelir yapısı oluşturmak için bu kararın alındığını genel kurulda belirtmiştik. Bu kararı Büyükşehir Belediye Meclisi aldı. TİSKİ Genel Müdürlüğü almadı” diye konuştu.
30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA 23. SIRADAYIZ
Başkan Zorluoğlu şöyle devam etti: “Bu ücretlendirme sonucunda Trabzon’da ne olmuş. Mesken ortalama fiyatı KDV dahil 10,73 TL. Yani 30 büyükşehir belediyesi arasında biz 23. sıradayız. Vatandaşa bizden daha pahalı şekilde su veren 22 tane daha büyükşehir belediyesi var. İşyeri tarifesinde de 22,71 TL (vergiler dahil) 30 büyükşehir içerisinde 20. sıradayız. Dolayısıyla bizden yüksek ücretle su sağlayan 19 tane belediye var. Bu yönü ile de baktığımızda haziran ayından bu yana uyguladığımız yeni su tarife sistemini de dikkate aldığımızda, Türkiye’deki 30 büyükşehir belediye arasında Trabzon’un su fiyatının oldukça geride olduğunu gördüğümüzde uygulamamızın makul olduğunu ortaya koyabiliyoruz. Atık su sıralamasında ise daha da gerideyiz. 1,14 TL’lik atık su fiyatı ile 30 büyükşehirden 28. sıradayız. Bunu böyle muhafaza etmeye devam ediyoruz. Birçok yatırım tamamlandı, çok daha büyük yatırımlar ise devam ediyor. Dolayısıyla TİSKİ'nin gelir kalemleri su geliri ve merkezi idareden aldığı paydır. Su geliri bütçemizin yüzde 92’sini oluşturuyor. Sağlıklı bir tarife, sağlıklı bir tahakkuk ve sağlıklı bir tahsilat yaptığımız oranda bu yatırımlarımızı hayata geçirme imkânı buluyoruz. Aksi taktirde yatırımlarımızı gerçekleştirme imkânımız olamayacak.”
İLK ABONELİKLERE YÜZDE 90 İNDİRİM
Başkan Zorluoğlu, köylerden ve beldelerden mahalleye dönen yerler için ilk abonelik ücretlerinde yüzde 90 indirim yapıldığını da ayrıca belirterek TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş’a söz verdi. TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, “Bizim tespitlerimize göre Trabzon’da önemli ölçüde abone olmayan vatandaşımız var. 2019 Mart ayı itibariyle ücretsiz abonelikler sona ermişti. Tarifelerimize göre belirlenen miktarların yüksek olduğu şikayetler tarafımıza iletiliyordu. Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla bunlarda indirime gittik. İlk aboneliklerde kanunen almamız gereken vergi ve harçlar haricinde TİSKİ’nin aldığı ücretlerde yüzde 90 indirime gittik. 31 Mayıs 2023’e kadar ilk abonelikler, beldeden mahallere dönen yerlerde 850 liralardan 350 liralara, köyden mahallelere dönen yerlerden 350 liralardan 150 liralara düşecek. Kanal katılım ücretleri de 10 TL olarak uygulanacak” ifadelerini kullandı.
BÜTÇE OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
TİSKİ’nin bütçesi ise yapılan müzakereler sonucunda onaylandı. TİSKİ’nin gider bütçesi 1 milyon 835 Milyon TL olarak ifade edilirken gelir bütçesi ise 1 milyar 385 bin TL olarak kaydedildi. Buna göre gelir gider bütçesinin 450 milyon TL olacağı öngörüldü. 2023 Mali Yılı Yatırım Programı, 2023 Mali Yılı Performans Programı, 2023 Mali Yılı Tarife Cetveli, 2023-2025 Mali Yıllarına Ait Bütçe Tasarısı, Tarifeler ve Abone Hizmetleri ile diğer gündem maddeleri tek tek okunarak Genel Kurul’un onayına sunuldu. Müzakerelerin ardından yapılan oylama sonucunda gündem maddeleri oy çokluğuyla kabul edildi.