İstinye Üniversitesi’nden görme ve işitme engelli öğrenciler için ücretsiz E-KPSS kursu
İstinye Üniversitesi (İSÜ), işitme ve görme engelli öğrencilerin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavlarına (E-KPSS) daha iyi hazırlanması için E-KPSS kursları projesini başlattı. Kurslarda gönüllü akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve idari personelin desteğiyle engelli öğrencilerin E-KPSS’ye hazırlanmalarına destek olunuyor. Ücretsiz şekilde öğrencilere sunulan ve 22 Nisan’da sona erecek kurslara başvurular alınmaya devam ediliyor.
İstinye Üniversitesi (İSÜ), işitme ve görme engelli öğrencilerin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavlarına (E-KPSS) daha iyi hazırlanması için ücretsiz olarak eğitim verdikleri E-KPSS kurs projesini başlattı. Kurslarla gönüllü akademisyenlerin, öğretmenlerin, öğrencilerin ve idari personelin desteğiyle engelli öğrencilerin E-KPSS’ye hazırlanmalarına destek olmak hedefleniyor. Aynı zamanda bu çalışmalara gönüllü olarak katılan üniversite öğrencilerinin özellikle toplumsal sorumluluk bilinci ve farklı bireylerle iletişim becerilerinin geliştirebilmelerine olanak tanımak amaçlanıyor.
İnternet üzerinden başvuruda bulunulabiliyor
21 Şubat’ta başlayan, İSÜ, Kabataş Erkek Lisesi ve İşaret Dili Tercümanları Derneği (İDTD), Türkiye Engelliler Federasyonu ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu’nun iş birliğiyle hazırlanan ‘Sağırlar İçin E-KPSS Kursu’ 22 Nisan’da sona erecek. Ocak ayında başlayan, İSÜ, Altı Nokta Körler Derneği, Türkiye Görme Engelliler Derneği, Türkiye Engelliler Federasyonu ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu’nun iş birliğiyle hazırlanan ‘Görme Engelliler E-KPSS Kursu’ da 22 Nisan’a kadar sürecek. Kurslara katılmak isteyen öğrenciler internet üzerinden form doldurarak katılım için başvuruda bulunabiliyorlar.
Engelli bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak amaçlanıyor
Kurslarda gönüllüler ‘online ders verme’, ‘işaret dili tercümesi’, ‘altyazı desteği’ ve ‘konu tarama testleri ve deneme sınavları desteği’ şeklinde farklı alanlarda destek veriyorlar. E-KPSS kursu projesi, aynı zamanda sağır bireylerin sosyal, kültürel, ekonomik, eğitim, mesleki hak ve menfaatlerini koruyup, geliştirmeyi; Sahip oldukları temel hak ve özgürlüklerden gerçek anlamda faydalanabilmelerini, Karşılaştıkları ayrımcılığın ortadan kalkmasını, Engelli bireylere yönelik farkındalığı artırmayı ve engelli bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamayı amaçlıyor.
Gönüllü akademisyenler ve öğrenciler destek oluyor
İstinye Üniversitesi Engelsiz Öğrenci Birimi Sorumlusu Gülşah Şaştım, dezavantajlı durumdaki öğrencilerin E-KPSS’ye hazırlanmalarına destek olmak için bu projeyi başlattıklarını belirterek şunları söyledi:
“Sağırların ve görme engellilerin eğitimine uygun ve erişilebilir bir kurs bulunmuyor. Bu bireyler sınavlara hazırlanırken zorluk yaşıyorlar. İstinye Üniversitesi olarak bu öğrencilerin E-KPSS’ye daha iyi hazırlanması için onlara ücretsiz destek sağlayacak olan E-KPSS’ye hazırlık kursları projelerini başlattık. ‘Sağırlar İçin E-KPSS Kursu’ projesinde ders anlatımlarının İşaret Dili Tercümanları Derneği tarafından işaret diline çevirisi yapılıyor. İşitme cihazı kullanan bireyler için ise Kabataş Erkek Lisesi’nden gönüllü öğrencileri altyazı desteği sağlıyorlar. Kursumuzda beş gönüllü öğretmenimiz görev alıyor. İşaret Dili Tercümanları Derneği’nden beş gönüllü tercümanımız online derslerde öğretmenlerimize eşlik ederek işaret dilinde dersleri sağır öğrencilere anlatıyor. Kabataş Erkek Lisesi’nden iki öğretmen ve 145 öğrenci projemize gönüllü olarak destek oluyor. Şu ana kadar kursumuza 165 sağır öğrenci başvurdu ve kursa kayıtlarını yaptırdılar. ‘Görme Engelliler E-KPSS Kursu’ projemizde ise yedi gönüllü öğretmen görev alıyor. Üniversitemizden akademisyenlerimiz ve Eskişehir Fen Lisesi’nden öğretmenler gönüllü olarak eğitim veriyorlar. Şu ana kadar bu kursumuza ise 279 öğrencimiz kayıt yaptırdı.”