Çocuğunuz Sürekli Ağlıyorsa Kasık Fıtığını Göz Ardı Etmeyin

Çocuklarda kasık fıtığı ıkınma, ağlama, öksürme veya gülme gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda ortaya çıkabiliyor. Genellikle kasık kanalında oluşan ceviz büyüklüğündeki şişliklerle anlaşılıyor. Ancak bu şişlikler bebek uyuduğu zaman kendiliğinden iniyor. Kasık fıtığı erkek bebeklerde daha çok görülüyor. Memorial Bahçelievler ve Şişli Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mevlit Korkmaz ile Op. Dr. Ufuk Şenel, çocuklarda kasık fıtığı ile ilgili bilgi verdi. 

 

Ağlamak kasık fıtığının oluşması için bir neden değil ama dikkat edilmeli

Çocuklarda fıtık, anne karnında kasık kanalının açık kalması nedeniyle oluşmaktadır. Ağlamak veya ıkınmak gibi sebeplerle oluşmamaktadır. Sadece basıncın arttığı durumlarda belirgin hale gelmektedir. Erkek çocuklarda daha sık görülmekte ve fıtık içine bağırsaklar girmektedir. Kız çocuklarında fıtık daha nadir olmakta ve fıtık içerisine bağırsaklar veya yumurtalıklar girmektedir. Fıtık içerisine giren organlar boğulmasın diye genellikle ameliyatlar olabildiğince en kısa süre içerisinde yapılmaktadır.

 

Küçük bir kesi ile yapılan laparoskopik cerrahi konfor sağlıyor

Kasık fıtığı çocuk cerrahisinin alanında en sık görülen hastalıktır. Çocuk fıtıklarının hem oluşumu hem de tedavisi erişkinlerden farklı olmaktadır. Yapılan ameliyatlar da erişkinlere yapılan ameliyatlardan tamamen farklıdır ve çocuk cerrahları tarafından yapılmaktadır. Bir süre öncesine kadar açık olarak günübirlik şekilde gerçekleştirilen ameliyatlar son dönemde çocuklarda laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir.

 

Ameliyat izi kalmıyor

Yıllardır kasık kanalı üzerinde yapılan bir kesi ile fıtık ameliyatı çocuklarda yapılmaktadır. Ancak son yıllarda teknolojinin gelişmesinin sonucunda kameraların ve aletlerin çok incelmesi çocuklarda da kapalı yani laparoskopik ameliyat yapılmasına olanak vermiştir. Laparoskopik ameliyatta göbek içinden bir kamera ilerletilmekten başka hiçbir kesi yapılmamaktadır. Hastanın ameliyat olduğuna dair hemen hemen hiç iz kalmamaktadır. Ayrıca ameliyat kesisine bağlı ağrıları olmadığı için hasta daha rahat bir ameliyat ve iyileşme dönemi geçirmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı