Egeli ihracatçılar: Yüzde 58 enflasyon hedefi hayati öneme sahip

Merkez Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 2023 yılı sonu enflasyon hedefini yüzde 58 olarak açıklamasını değerlendiren ihracatçılar, artırılan finansman desteği için yüzde 58 enflasyon hedefinin tutmasının hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

İZMİR (İGFA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 2023 yılı sonu enflasyon hedefini yüzde 58 olarak açıklamasını değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, TCMB’nın ihracatçıların finansmana erişimdeki sorunlarını gidermek için reeskont kredilerini 5 kat artırma kararının yüzde 58 enflasyon hedefini tutturmaya olanak sağlayacağını savundu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar altında 2023 yılı sonu için yüzde 58 enflasyon hedefini tutturabilmesi için ihracatçılar olarak 7 gün 24 saat çalışacaklarını vurguladı.

"EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI... TASARRUFA KAMU DA KATILMALI"

Merkez Bankası'nın bir önceki enflasyon raporunda 2023 yılı enflasyon hedefini yüzde 22,3 olarak ilan ettiğine değinen Eskinazi, “Evdeki hesap çarşıya uymadı. Temmuz ayındaki enflasyon rakamı tüm zamanların aylık bazda en yüksek enflasyon rakamlarından birisi olacak gibi görünüyor. Asgari ücret, memur ve emeklilere yapılan ücret artışları ve iğneden ipliğe her ürüne gelen zamlar enflasyonun hararetini artıracak. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için parasal sıkılaştırma politikalarında üreten ve ihraç eden sektörleri istisna tutmasını doğru bir adım olarak nitelendiriyoruz. Reeskont kredilerindeki 5 kat artış üretimi ve ihracatın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaktır. Biz ihracatçılar ülkemizin dövize ne denli ihtiyaç duyduğunun farkındayız bu ihtiyacı karşılamak için yoğun bir mesai veriyoruz. Benzer bir performansı da kamudan bekliyoruz. 2023 yılı sonu için yüzde 58 enflasyon hedefinin tutturulabilmesi için, sadece vatandaşın tasarruf yapması yetmez, tasarrufa kamunun da katılması gerekir” şeklinde konuştu.