Deneysel dönüşüm: Hibiskus bitkisinden sanata

Ege Üniversitesi (EÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü tarafından “Mustafa Çapar Resim Sergisi” açılışı gerçekleştirildi. Sergide, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çapar’ın eserleri yer aldı.

 

EÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Sergi Salonunda açılışı gerçekleştirilen resim sergisine Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Atılgan, EÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Başbay, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Öner Uslu, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Tekin Bender, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Serginin açılışında konuşan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Atılgan sanata duyduğu ilginin önemine değinerek ressam Mustafa Çapar’a değerli eserlerini Ege Üniversitesi’nde sergilediği için teşekkür etti.

 

Eserlerinin oluşum süreci hakkında bilgi veren Mustafa Çapar, “Çalışmalarımda fotoğraf üzerinde biçimsel bir dönüşüm uyguluyorum. Fotoğrafları resme dönüştürmek için bilgisayarda bir programda boyayıp lekeye dönüştürüyorum. Elimdeki görüntü üzerinde çalışmaya başlıyorum ve ardından ilk görüntüdekinden farklı bir figür ya da figürler ortaya çıkıyor. Bu figürler, bir anlam oluşturmaya uygunsa, o anlamı dikkate alarak bazı değişiklikler yaptığım oluyor. Sözcük tam olarak karşılamasa da "doğaçlama' bir şekilde ortaya çıkan bu resimlerde, biçim daha ön planda oluyor. Resim yapma yöntemim, Leonardo da Vinci'nin ve Alexander Cozens'in çevrelerinde gördükleri lekeleri resme dönüştürme yöntemlerinin bir uzantısı diyebilirim. Ayrıca psikolojik bir test olan Mürekkep Lekesi Testi ile de ilişkilendirilebilir. Çoğunlukla çay olarak tüketilen Hibiskus bitkisini malzeme olarak kullanıyorum. İlk başta kırmızı olan renk, zamanla solup canlılığını yitiriyor” dedi.

 

EÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Sergi Salonunda açılan resim sergisi 4 Nisan’a kadar ziyaretçilere açık olacak.