CİSÜ’den sağlığa erişim için ‘ilk adım istasyonu’ önerisi
CİSÜ Platformu, Adana ve Gaziantep’te cinsel sağlık hizmetlerine ulaşamayan halk için ‘ilk adım istasyonları’ kurulmasını öneriyor.
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu tarafından Adana ve Gaziantep’te gerçekleştirilen çalıştaylarda hijyenik ürünlere ve doğum kontrol ürünlerine erişim sorunu ile sağlık personeli eksikliklerine dikkat çekildi. Adana ve Gaziantep Belediyeleri, sağlık müdürlükleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katıldığı toplantılarda CİSÜ Platformu adına konuşan Filiz Kocaboğa, karar vericilere yönelik olarak birçok öneride bulunduklarını belirterek, “Halkın verilen CSÜS hizmetlerine dair bilgisi zayıf. ‘İlk adım istasyonları’ kurularak kurumlar arasındaki iletişim güçlendirilebilir” önerisinde bulundu.
Toplantılarda, çadır kentte yaşayanların hijyenik ürünlere ulaşmakta güçlük çektiklerine ve aile planlaması konusunda danışmanlık alamadıklarına dikkat çekilirken, Aile Sağlık Merkezleri’nde (ASM) personel ve malzeme eksikliği sebebiyle yeterli hizmet verilemediği belirtildi. Dil bariyeri ve kimlik sorunlarının göçmenlerin sağlık hizmetlerini almasında önemli bir engel oluşturduğu ifade edilirken, tasarruf önlemleri sebebiyle de doğum kontrol ürünlerine ulaşılamadığı aktarıldı.
Kadın ve Gençlik Danışma Merkezleri
CİSÜ Platformu Sözcüsü Filiz Kocaboğa, çalıştay toplantılarında iki şehirde yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerilerini dile getirme fırsatı bulduklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Danışmanlık verme konusunda kamu ve yerel yönetimler koordineli biçimde harekete geçmeli. Belediyelerin kadın danışma merkezi ve gençlik danışma merkezi kurarak CSÜS danışmanlığı verebileceğini düşünüyoruz. Bölgede pamuklu hijyenik ped üretimiyle kadınlara istihdam sağlanabilir. Göçmenlerde dil bariyerini kaldırmak için ASM ve hastanelere daha fazla tercüman desteği sağlanmalı. Aile Planlamasına ilişkin ürünlerin SGK kapsamına alınması da çok yararlı olacaktır.”
İlk adım istasyonları ile hizmet haritası
Sağlıklı Hayat Merkezlerinin (SHM) daha iyi tanıtılması için ASM, muhtarlık, belediyelere ziyaretlerle materyal bırakılabileceğini kaydeden Kocaboğa, “Halkın verilen CSÜS hizmetlerine dair bilgisi zayıf. ‘İlk adım istasyonları’ kurularak haritalandırma yapılabilir ve kurumlar arasındaki iletişim güçlendirilebilir” dedi. Kocaboğa, “İlk adım istasyonlarında yerel ve göçmen halka daha kolay erişebiliriz, ihtiyaçları öğrenip ‘ihtiyaç haritası’ çıkarabiliriz ve ‘hizmet haritası’ çıkarabiliriz” diye konuştu. Meslek içi eğitim ve farkındalığın artırılması için belediyelerin il sağlığa yer temini yapabileceğini belirten Kocaboğa, vatandaşın doğru bilgilendirilmesi için muhtarların da önemli rol oynadığını ifade etti. Kocaboğa, ayrıca bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda farkındalık kampanyaları düzenlemesi için çağrıda bulunduklarını söyledi.
CİSÜ, kamu ve STK’ları buluşturdu
Çalıştayın Adana ayağına Adana, Seyhan, Çukurova ve Yüreğir Belediyeleri, Çukurova Üniversitesi, Adana Tabip Odası, Adana Aile Hekimleri Derneği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Adana Barosu, Pozitif Yaşam Derneği ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’ndan temsilciler katıldı. Gaziantep toplantısına ise Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, Gaziantep Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gaziantep Kent Konseyi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İnayet Topçuoğlu Hastanesi, SENED İnsani Yardım Derneği, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, SGDD, Gaziantep Kilis Tabip Odası, Türk Kadınlar Birliği, Gaziantep Aile Hekimleri Derneği, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’ndan temsilciler bir araya geldi.