Çaykur'dan Çaya Zam!

2024 ürünü yaş çay alım fiyatına yapılan yüzde 50 destekleme hariç, yüzde 68 destekleme dahil zammın ardından Çaykur, kuru çay fiyatlarına da zam yaptı. Çaykur, çaya ortalama yüzde 24 oranında zam yaparken, yeni fiyat listelerini toptan satış yapan şirketlere gönderdi.

Çaykur’un kuru çay fiyatlarına yaptığı zamlar şu şekilde gerçekleşmiş:

Rize Turist çayı: Eylül 2023’te 1 kilogramlık Rize Turist çayının tavsiye edilen toptan satış fiyatı 152,81 TL iken, yeni listede bu fiyat 189,54 TL’ye yükselmiş. Bu da yaklaşık olarak %24’lük bir artışa denk geliyor.

Tiryaki çayı: Eski listede 1 kilogramlık Tiryaki çayının tavsiye edilen toptan satış fiyatı 149,68 TL iken, yeni listede bu fiyat 185,66 TL’ye çıkmış. Bu da %24’lük bir zam anlamına geliyor.

Çaykur’un diğer çay kategorilerinde de benzer zamlar görülüyor. Özellikle elekaltı, gurme, hediyelik gibi özel sınıflara ayrılan çaylarda zam oranları %39 ile %68 arasında değişkenlik gösteriyor.

Sektör paydaşları, yaş çay alım fiyatında yüzde 68'lik artış yapan Çaykur'un önümüzdeki dönemde kuru çay fiyatlarına kademeli olarak yeniden zam yapabileceğini öngörüyor.

Bu zamların tüketiciye yansıması ve piyasadaki etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?