1.Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı
1.Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İzBBŞT) ev sahipliğinde yapılan 1. Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi kamuoyuna sunuldu. Fikir birliğiyle hazırlanan bildirgede şehir tiyatrolarına özel yasa çalışması yapılmasının gerekliliği vurgulandı.
Tarihi Havagazı Fabrikası’nda, şehir tiyatrolarının sorunlarına çözüm bulmak ve yasal dayanaklarını güçlendirmek amacıyla üç gün boyunca yapılan 1. Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayı’nın ardından hazırlanan sonuç bildirgesi kamuoyuna duyuruldu. Tiyatro sanatının kendine özgü koşulları ile çalışma şartlarının olduğuna değinilen, sanatın bağımsız ve özerk niteliğinin her şartta korunması gerektiğinin altının çizildiği bildirge, Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ankara Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın ortak kararıyla oluşturuldu.
6 madde var
Çalıştaya katılan şehir tiyatrolarının fikir birliğiyle hazırlanan bildirgede 6 madde yer alıyor. Türkiye’de bulunan şehir tiyatrolarının mevzuat ile yasal statülerinin arasında farklılıklar bulunduğuna işaret edilen bildirgede, şehir tiyatrolarına özel bir yasa hazırlanması için gerekli çalışmaları yapacak bir komisyon oluşturulmasına karar verildiği belirtiliyor. Bildirgede, şehir tiyatrolarında çalışan sanatçı ile personelin temel iş güvencelerinin sağlanması gerektiği dile getirilerek, tiyatro çalışanlarının “Memur, sözleşmeli memur, diğer sözleşmeli kamu görevlisi-sanatçı’ olacak şekilde istihdam edilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması adına girişimde bulunulacağı vurgulanıyor. Tiyatroların satın alma süreçlerine de değinilen bildirgede, kamu yararının gözetilerek hızlı ve etkili çözümlerin sağlanması için yasal düzenlemelerin yapılmasının gerekli olduğu belirtiliyor.
Şehir tiyatrolarında genel sanat yönetmenlerinin görev süreleri ile danışma kurullarının yapısına kadar farklı konulara da değinilen bildirgede tiyatrolar arası çalışmaların kalıcı hale getirileceği de yer alıyor.
Şehir tiyatroları ile ilgili saptanan sorunlar ve çözüm önerilerinin yer aldığı bildirge ile ilgili ayrıntılı bilgi için “izmirsehirtiyatrolari.com” web sitesi ziyaret edilebilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.